Veelgestelde vragen

Hoe kom je aan een lening om schulden af te lossen (een saneringskrediet)?

Daarvoor neemt u contact op met uw gemeente. Die verwijst naar de schuldhulpverlening. De schuldhulpverlener beoordeelt of u in aanmerking komt voor een saneringskrediet.

Hoe kom je aan een sociale lening voor consumptieve doelen?

In de rechterkolom op deze pagina, via de landkaart, kunt u klikken op uw provincie. Onder de naam van de gemeente waar u woont ziet u dan waar u terecht kunt voor een sociale lening bij een van de Sociale Banken.

Let op: via deze weg kunt u alleen rechtstreeks contact opnemen met een Sociale Bank voor een sociale lening voor uzelf. Als u schulden wilt aflossen met een lening (een saneringskrediet), neemt u altijd eerst contact op met uw gemeente. 

Wat zijn de maandlasten bij een sociale lening?

Dit is afhankelijk van de Sociale Bank waar u uw lening afsluit. De rente die de Sociale Banken hanteren, wordt vastgesteld door hun opdrachtgevers, meestal gemeenten. De rentepercentages verschillen. Dat heeft te maken met de manier waarop de Sociale Banken de kosten die zij maken, kunnen doorberekenen. Die kosten bestaan grofweg uit twee onderdelen: tijd die besteed wordt aan het regelen van een saneringskrediet, en saneringskredieten die niet helemaal terugbetaald worden

Sommige gemeenten houden daar rekening mee. Zij stellen een lage rente op de leningen vast, en de betreffende Sociale Bank krijgt extra geld van de gemeente voor de dienstverlening en voor leners niet alles terugbetalen.

Andere gemeenten hebben met hun Sociale Bank afgesproken dat die zelf de kosten van het werk en van niet helemaal-terugbetaalde leningen opvangt. Die Sociale Bank moet daarom een hogere rente rekenen.

De terugbetaling bestaat uit 2 delen: het bedrag van de lening plus de rente. Meer informatie hierover heeft de Sociale Bank in uw regio.

Wordt een sociale lening of een saneringskrediet geregistreerd?

Ja. Voor iedere lening die in Nederland door kredietverstrekkers (zoals banken, financieringsondernemingen, creditcardmaatschappijen e.d.) wordt verstrekt, vindt toetsing en registratie plaats bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Kredietverstrekkers kunnen zo zien of u nog andere verplichtingen heeft lopen en of u uw leningen op tijd heeft terugbetaald.

Deze informatie van BKR gebruiken kredietverstrekkers bij de beslissing of ze u wel of niet een lening willen verstrekken. Informatie over BKR vindt u op www.bkr.nl.

Hoe lang loopt een sociale lening?

Dit kunt u zelf bepalen in overleg met de Sociale Bank. Het is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Standaard wordt er uitgegaan van een looptijd van 36 maanden. Het is raadzaam om een lening niet langer te laten lopen dan de periode dat u het artikel waarvoor u leent, kunt gebruiken. Dus: een lening voor een auto die u vijf jaar denkt te gaan gebruiken, kunt u het beste ook in vijf jaar afbetalen.

Vind een Sociale Bank in uw provincie

Zoeken per provincie

Factsheet

Alles wat u wilt weten over sociale kredietbanken en saneringskredieten vindt u in deze handige factsheet.

Bekijk en download factsheet Saneringskrediet & Sociale Kredietbanken Nederland (pdf, 800 kB)

To top