Veelgestelde vragen

Hoe kom je aan een lening om schulden af te lossen (een saneringskrediet)?

Daarvoor neemt u contact op met uw gemeente. Die verwijst naar de schuldhulpverlening. De schuldhulpverlener beoordeelt of u in aanmerking komt voor een saneringskrediet.

Hoe kom je aan een sociale lening voor consumptieve doelen?

In de rechterkolom op deze pagina, via de landkaart, kunt u klikken op uw provincie. Onder de naam van de gemeente waar u woont ziet u dan waar u terecht kunt voor een sociale lening bij een van de Sociale Banken.

Let op: via deze weg kunt u alleen rechtstreeks contact opnemen met een Sociale Bank voor een sociale lening voor uzelf. Als u schulden wilt aflossen met een lening (een saneringskrediet), neemt u altijd eerst contact op met uw gemeente. 

Wat zijn de maandlasten bij een sociale lening?

Dit is afhankelijk van de Sociale Bank waar u uw lening afsluit. De rente die de Sociale Banken hanteren, wordt vastgesteld door hun opdrachtgevers, meestal gemeenten. Mensen die sociale leningen krijgen, slagen er niet altijd in de lening helemaal terug te betalen. Sommige gemeenten houden daar rekening mee. Zij stellen een lage rente op de leningen vast waardoor de Sociale Bank soms geld van de gemeente moet vragen als teveel leners niet alles terugbetalen.

Andere gemeenten hebben met de Sociale Bank afgesproken dat die zelf de tegenvallers op moeten vangen. Die Sociale Banken moeten daarom een hogere rente rekenen. Daarom verschillen de rentepercentages per Sociale Bank.

De terugbetaling bestaat uit 2 delen: het bedrag van de lening plus de rente. Meer informatie hierover heeft de Sociale Bank in uw regio.

Wordt een sociale lening of een saneringskrediet geregistreerd?

Ja. Voor iedere lening die in Nederland door kredietverstrekkers (zoals banken, financieringsondernemingen, creditcardmaatschappijen e.d.) wordt verstrekt, vindt toetsing en registratie plaats bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Kredietverstrekkers kunnen zo zien of u nog andere verplichtingen heeft lopen en of u uw leningen op tijd heeft terugbetaald.

Deze informatie van BKR gebruiken kredietverstrekkers bij de beslissing of ze u wel of niet een lening willen verstrekken. Informatie over BKR vindt u op www.bkr.nl.

Hoe lang loopt een sociale lening?

Dit kunt u zelf bepalen in overleg met de Sociale Bank. Het is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Standaard wordt er uitgegaan van een looptijd van 36 maanden. Het is raadzaam om een lening niet langer te laten lopen dan de periode dat u het artikel waarvoor u leent, kunt gebruiken. Dus: een lening voor een auto die u vijf jaar denkt te gaan gebruiken, kunt u het beste ook in vijf jaar afbetalen.

Vind een Sociale Bank in uw provincie

Zoeken per provincie

To top